Jean Paul Sartre is de man

zaterdag 31 december 2011


Per slot van racing

vrijdag 30 december 2011

Een racebaan. Een grote. Graag. Maar ligt dat dan niet voor de voeten? Die van Slot Mods hebben iets bedacht: een replica van een RCR 917 waaronder het circuit van Sebring International Raceway in Florida verborgen ligt. Een verkorte versie van het circuit dat bekend is om haar 12 uren uithoudingsrace en dé voorbereiding op de 24u van Le Mans. Een leuke manier om thuis slot te racen. Per slot van rekening gaat het toch om het spelplezier. 

Savage Rivale

donderdag 29 december 2011


Nederlanders die een sportwagen ontwerpen, dat leidt niet altijd tot enthousiasme. Vooral met Spyker loop ik niet zo hoog op, want ook hun grootheidswaanzin heeft toch voor een stuk mee bijgedragen tot de teloorgang van Saab. Ook al werden ze eerst als redders ingehaald. Toch is er alweer een nieuw succesverhaal: Savage Rivale. Slim design - kijk die achterdeuren opengaan - met goede marketing. Of de Roadyacht GTS ook de verwachtingen kan inlossen, dat blijft gissen. Tot ik met mijn boekhouder spreek over die Porsche Panamera als gezinswagen, kan ik nog steeds mijn car policy bijstellen. Check ook zeker even de making of van bovenstaand filmpje; het ontbreekt die Hollanders allerminst aan branie. 

Grand Central

woensdag 28 december 2011

2012 wordt het jaar waarin ik eindelijk een Scandinavisch land zal bezoeken. Dat is geeneens een goed voornemen. Misschien is Grand Central, de nieuwste telg van hotelketen Scandic in Stockholm wel iets. Het architecturale concept komt van Koncept Stockholm en de grafische verfijning - toch iets waarin dit hotel geen weerga kent - werd uitgewerkt door het ronduit fantastische 25AH.

Geometrisch individu

dinsdag 27 december 2011

Het werk van de Duitse fotograaf Kai Ziehl toont het individu bijna verloren in de geometrische perfectie. Zijn standpunt zorgt voor perfecte symmetrie, terwijl deze beelden net aan kracht winnen door de aanwezigheid van de mens. Geïsoleerd in het rigide stramien. 

Rip Sori Yanagi

maandag 26 december 2011

De Japanse industrieel designer Sori Yanagi is op kerstdag overleden. Mocht de naam geen belletje doen rinkelen, dan wel zijn Elephant Stool. Dit ontwerp uit 1954 behoort tot het Vitra-erfgoed en naar aanleiding van de heropening van het Atomium wist De Standaard nog één van haar meest succesvolle design-marketing-campagnes de wereld in te sturen door deze Elephant aan sterk verlaagde prijs te verkopen. Dankzij die actie zullen we de op 25 december overleden Yanagi herdenken. De man werd 96. 

Kerstboodschap

zondag 25 december 2011


Horizontaal

vrijdag 23 december 2011

De horizon-taal van fotograaf Ákos Major slaat je met verstomming. Zijn reeks Waterscapes brengt het einde in zicht. Weergaloos. Rimpeloos. Luchtig. Het water dat hij fotografeert brengt me van mijn melk. Even glazig als wit. Wollig zijn wolkjes.

Haaks

donderdag 22 december 2011

Mooie lamp van Jake Dyson: de CSYS. Het is een bijna winkelhaakse bureaulamp. Bijna 6 jaar heeft hij erover gedaan om het mechanische systeem te ontwikkelen om deze lamp te laten schuiven op de horizontale dan wel vertikale as. 

Vitrioolbestendig

dinsdag 20 december 2011



Vooralsnog ik mijn Moleskine nog niet gevuld, maar als het zover is, overweeg ik om over te schakelen op deze 92 pagina's tellende toeverlaat. Steunend op een hard cover, met opschrift al dan niet in zilverfolie. Het papier is 140 gram acid free én vitrioolbestendig. State of the obvious. 10 dollar. Nou?

Compartimentering

maandag 19 december 2011

Het Nederlandse designbureau Tjep. doet leuke dingen. Het interieur van Fabbrica in Rotterdam bijvoorbeeld. Knusse tafeltjes als treinwagon. En gestapeld hout. En een met Bisazza mozaïektegeltjes bezette pizza-oven. Design is niet alles, maar het smaakt alvast stukken beter.  

De duurste foto ooit

donderdag 15 december 2011

Zet je even schrap voor volgende schier eenvoudige doch geniale redenering achter The Most Expensive Picture. Deze website toont de duurste foto ooit, of beter een foto. En die foto blijft er zo lang staan tot er iemand anders één dollar meer biedt om zijn foto te plaatsen. De waarde van de foto loopt dus op en de bedenker wordt ongetwijfeld rijk.  

Otsuki-Sama typo

woensdag 14 december 2011

De nieuwe typo van Julien Mercier mag er zijn. Wat heet 'een gesofistikeerde mix van een schreef- met een schreefloos lettertype'. Je kan daar veel woorden aan vuil maken, maar het klassiek doch geprononceerd lettertype oogt vet fijn. De in Tokyo gebaseerde Zwitserse designer weet twee culturen in één typo te vangen. Over de schreef gaat hij evenwel niet. 

Mini Milk bureau

dinsdag 13 december 2011

Het Deense Milk maakt bureautafeltjes die voorzien zijn op hedendaagse noden: ruimte om je notebook of ipad in op te bergen, kabelgootjes en andere compartimenten om je desk zo clean mogelijk te houden. De classic versie mag er dan wat industrieel uitzien - de presentatie met die Lamborghini mag er zijn - na de classic zijn ze verder gaan werken op de vormgeving tot de Mini Milk. Dit ontwerp kwam tot stand met de inbreng van de Søren Rose Studio en reduceert de bureautafel tot de helft. Het geheel moet alvast beter aanleunen bij je (t)huis. 

Candy black

maandag 12 december 2011


Soms zie ik de wereld graag in zwart-wit. Om de eenvoud. Wit is altijd schoon. Zwart is altijd donker. 's Maandags mag de balans altijd wat meer naar het laatste hellen. Doen we graag gewichtig. Het Britse bureau Candy Black smaakt als een zout dropje. Laten we het wegen en overhellen naar optimistisch wit. Heel even maar. 

The Rap Board

vrijdag 9 december 2011

Of rappers soelaas bieden? Hangt er vanaf. The Rap Board is een soort klankbord van ho's en ha's. De stopwoordjes der rhymes. De uitvoering is weergaloos. Hoofdstukjes. En helemaal 2.0 in die zin dat je zelf suggesties kan insturen. De kenmerkende catchphrases van de het kruin der songpoëten.

Following The Circus

donderdag 8 december 2011

Metaforisch of niet, een circus zorgt altijd voor een plotse opwelling van enthousiasme op een plek. De opbouw van de tent, de karavaan aan wagens en dieren. Intrigerender is het uitgangspunt van de Duitse fotograaf Sven Johne en zijn documentaire reeks Following The Circus over plaatsen waar de circuskaravaan opnieuw vertrokken is. In totaal heeft hij 59 beelden én de beelden hebben een tristesse. Alle plezier abrupt opgevouwen met het zeildoek en de karavaan trekt verder. Honden blaffen. 

Zwart is altijd schoon

woensdag 7 december 2011

Het aantal tumblrs die me beroeren is lang niet meer op één hand te tellen en omdat men mij wel eens vraagt: 'waar haal je het toch?' Welaan dan, ik onthul een tip. Deze tumblr met als leidraad: everything is better in matte black. Geen poespas, gewoon mooi om naar te kijken. Zwart is altijd schoon. 

Stuntpoetry

dinsdag 6 december 2011

Maalstroom

maandag 5 december 2011


Lang getwijfeld of dit vermeldenswaardig is op deze blog, maar het dient gezegd:  Dyson Hot  biedt soelaas. Een elektrisch bijverwarmertje, een straalkacheltje, we hebben het allemaal gehad. Al zeker met die schrik of die dingen wel veilig zijn. Zeker met een spelend kind in de buurt. Welnu, zonder het over het mechanische vernuft - waarbij een Venturi effect optreedt - is deze Dyson een zuil van vertrouwen in ons huis geworden. Zo uit het niets. Door het oog van de naald wordt de lucht geblazen én de afstand tussen bediening en gebruik is zelfs optimaal: het conditioneert je kind immers niet om zelf aan de knopjes te prutsen. Semantisch legt blauw een koele associatie en niemand heeft de neiging om je hand er door te steken. Prijzig is deze maalstroom wel - reken op een 350 euro - maar noem me een alternatief dat zich niet in je interieur opdringt en je alle schrik voor onheil ontneemt? 

SOELAAS All rights reserved © Blog Milk - Powered by Blogger